Ga naar inhoud

Ons onderwijsaanbod

Home Ons onderwijsaanbod

Melanchthon Schiebroek biedt onderwijs aan op havo, atheneum en gymnasium. In de onderbouw is er keuzeruimte voor extra sport of kunst. In de jong leiderschapslessen gaan de leerlingen onder begeleiding van een mentor aan de slag met hun persoonlijke ontwikkeling. Hieronder vindt u meer informatie over ons gehele onderwijsaanbod.

Brugklas

Op Melanchthon Schiebroek begint met de brugklas een belangrijke nieuwe fase in zowel de schoolcarrière als persoonlijke ontwikkeling van de leerlingen. We hechten veel waarde aan een zachte landing op onze school. We bieden brugklassen op havo, havo/vwo, vwo en gymnasium-niveau.

De brugklas op Melanchthon Schiebroek onderscheidt zichzelf:

  • Een apart brugklasgebouw met eigen faciliteiten en begeleiding, waarin leerlingen rustig kunnen wennen aan de middelbare school. 

  • Uitgebreid kennismakingsprogramma tijdens groep 8 met een kennismakingsmiddag voor de zomervakantie, in het nieuwe schooljaar twee wendagen vol kennismakingsactiviteiten en een culinaire avond met ouders.

  • Een diagnostische periode om te wennen aan leren en toetsen maken op de middelbare school.

  • Extra activiteiten zoals sportdagen, excursies en creatieve projecten tijdens projectweken.

Havo

Havo staat voor hoger algemeen voortgezet onderwijs en duurt vijf jaar. In de onderbouw maak je kennis met een diversiteit aan vakken en wordt er veel aandacht geschonken aan samenwerken en de persoonlijke ontwikkeling. Vanaf klas 4 volg je een eigen vakkenpakket en word je klaargestoomd voor een vervolgopleiding, bijvoorbeeld op het HBO. 

De havo op Melanchthon Schiebroek onderscheidt zichzelf:

  • Begeleiding van een mentor bij je persoonlijke ontwikkeling, profielkeuze en studiekeuze.

  • Keuze uit vier profielen: cultuur & maatschappij (C&M), economie & maatschappij (E&M), natuur & gezondheid (N&G), natuur & techniek (N&T).

  • Ruim aanbod van keuzevakken in klas 4 en 5: Bewegen, sport en maatschappij (BSM), bedrijfseconomie, maatschappijwetenschappen, muziek en tekenen.

  • Reizen naar binnen- en buitenland: in klas 2 naar Domburg en in klas 4 een keuze uit verschillende buitenlandse steden (bijvoorbeeld Barcelona of Berlijn). 

  • Uitstekende examenresultaten: in schooljaar 2023 – 2024 hadden wij een slagingspercentage van 92%.

Atheneum

Ons vwo is een interessante leerroute voor leerlingen die meer kunnen en meer willen! Leerlingen die het atheneum kiezen hebben op de basisschool vaak goede cijfers en regelmatig behoefte aan extra uitdaging. In onze atheneum-brugklas ontmoeten deze leerlingen elkaar. Het niveau van de lessen is uitdagend en passend. Als een leerling meer aankan dan het ‘gewone’ vwo-programma dan bieden we de mogelijkheid tot maatwerk

Het atheneum op Melanchthon Schiebroek onderscheidt zichzelf:

  • Keuze uit vier profielen: cultuur & maatschappij (C&M), economie & maatschappij (E&M), natuur & gezondheid (N&G), natuur & techniek (N&T).

  • Activiteiten buiten de les om in het kader van burgerschap, persoonlijke ontwikkeling en de voorbereiding op de universiteit.

  • Studiereizen naar het buitenland: Ieper & Lille in klas 2 en in klas 4 een keuze uit verschillende buitenlandse steden (bijvoorbeeld Rome of Oostenrijk). 

  • Uitstekende examenresultaten: in schooljaar 2023 – 2024 hadden wij een slagingspercentage van 94%.

Gymnasium 

Houd jij van verhalen over goden en helden? Vind jij het leuk om alles te weten en uit te zoeken? Daag jij jezelf graag uit? Dan zit je goed op ons gymnasium!

Wíj vertellen graag over de Trojaanse oorlog, de Griekse held Achilles, de avonturen van Odysseus en over de reis van Aeneas, die uit het brandende Troje vluchtte om een nieuw vaderland te zoeken. Je leest over deze helden en hun avonturen in het Latijn en het Grieks. Deze talen zijn weliswaar oud, maar de inhoud van de vakken is tijdloos. 

Kom meer te weten over het gymnasium!

Kunst

Bij kunst maak je in de eerste klas kennis met verschillende kunstdisciplines en ontdekken staat centraal. Door korte opdrachten en projecten kom je achter je interesses en onontdekte talenten. 

In de tweede klas gaat je met kunst de diepte in. In uitdagende projecten werk je samen aan projecten, bijvoorbeeld over het relevante onderwerp fast-fashion. 

In de kunstlessen doorloop je een creatief proces. Je krijgt een opdracht in de vorm van een creatief ‘probleem’ en moet door middel van onderzoek tot een creatieve oplossing komen. Elke opdracht wordt afgesloten met een presentatie zoals een expositie of een optreden. 

Bij de kunstlessen kun je het volgende verwachten:

  • podiumkunst (bv. toneel, dans en muziek)

  • beeldende kunst (bv. fotografie, tekenen en graffiti)

  • toegepaste kunst (bv. architectuur, design en mode) 

  • literatuur (poëzie, roman en novelle)

Sport

Sport is de basis voor een gezond lichaam en een gezonde ‘geest’. Sport helpt je om beter te presteren, uitdagingen aan te gaan en bewuste keuzes te maken. Sport leert je om samen te werken in een team, anderen te helpen, omgaan met winnen en verliezen en ook gewoon lekker te ontspannen. Maar bovenal betekent sport: plezier! 

Bij de sportlessen kun je het volgende verwachten: 

  • urban sporten (skaten, steppen, skeeleren)
  • teamsporten (bv. voetbal, volleybal, hockey, rugby)
  • terugslagspelen (padel, tennis, tafeltennis)
  • watersporten (roeien, suppen, waterskiën, kanovaren)
  • ontdekken, ontwikkelen en oriënteren (bv. tennis, boulderen, free running, schaatsen, golf en onderlinge instructie) 

Daarnaast vinden er vakoverstijgende projecten plaats tijdens de projectdagen. Denk hierbij aan bewegen en gezondheid in samenwerking met biologie of sportjournalistiek in samenwerking met Nederlands. 

Basisvaardigheden

Op onze school zetten we hoog in op het verbeteren van vaardigheden op het gebied van taal, rekenen, burgerschap en digitale geletterdheid – de zogenoemde basisvaardigheden. Zo zorgen we ervoor dat al onze leerlingen een optimale ontwikkeling doormaken en een goede basis hebben voor het leren hier op school en in de toekomst.

Dat betekent onder andere:

  • We werken in alle vakken en leerjaren actief en uniform aan het verbeteren van taal- en rekenvaardigheden.
  • We meten jaarlijks de vaardigheden op het gebied van taal en rekenen en bieden waar nodig ondersteuning op maat.
  • We bieden rekenlessen, burgerschapsactiviteiten en workshops over mediawijsheid en office365 aan.
  • We geven jaarlijks onze docenten bijscholing en evalueren en verbeteren onze aanpak.

Jong Leiderschap

Onze school doet een belofte: “Aan het einde van hun middelbareschooltijd stappen onze leerlingen gediplomeerd, zelfbewust, zelfstandig en met oog voor de ander over naar de vervolgopleiding.”

Met ons mentoraatprogramma creëren we een veilige leeromgeving en voelen leerlingen zich gezien en gehoord. Onder de noemer ‘Jong Leiderschap’ ontwikkelen zij de (inter)persoonlijke vaardigheden en studievaardigheden om eigenaarschap te ontwikkelen.

Dat betekent:

  • Alle leerlingen hebben een eigen mentor. Een mentor is het aanspreekpunt en vertrouwenspersoon en kan helpen met het wegwijs maken binnen de school en later bijvoorbeeld de profiel- en studiekeuze.
  • In klas 1 t/m 4 is er een aangewezen mentor per stamklas (‘groepsmentoraat’). In klas 5 en 6 mogen leerlingen zelf hun mentor kiezen (‘keuzementoraat’). 
  • In de brugklas werken we met de Boom van de Zeven Gewoontes (Covey). Die geeft leerlingen houvast en sturing in een jaar waarin veel op hen afkomt.
  • De eerste schooljaren bieden we mentorlessen en individuele gesprekken aan. Deze passen bij de vier thema’s: studievaardigheden, (inter)persoonlijke ontwikkeling, profiel- en studiekeuze en groepsvorming.
  • Ouder(s)/verzorger(s) worden betrokken door gepland en ongepland overleg met de mentor. Leerlingen hebben hierin een actieve rol.

Veelgestelde vragen

Heeft Melanchthon Schiebroek huiswerkklassen?

Als school organiseren we geen huiswerkklassen met toezicht van een docent. Wel zijn er mogelijkheden om op school het huiswerk te maken. In de brugklas kunnen leerlingen zelfstandig aan de slag op het studieplein en in klas 2 en hoger in het OLC (openleercentrum).

In de school is het huiswerkinstituut Lyceo aanwezig. Via hen kan er (tegen betaling) huiswerkbegeleiding en/of bijles worden geregeld.

Hoe laat begint het eerste lesuur?

Het eerste lesuur begint om 08:15. 

Hoe lang duren de lessen?

De lessen duren 60 minuten. 

Wat zijn de examenresultaten van Melanchthon Schiebroek?

De examenresultaten van de afgelopen drie jaar zijn:

 HAVOVWO
Schooljaar 23/2492%94,0%
Schooljaar 22/2379,9%91,1%
Schooljaar 21/2296,0%90,8%
Moet mijn kind een laptop aanschaffen?

Op Melanchthon Schiebroek geven we docentgestuurd onderwijs met ruimte voor keuzes. We maken daarbij gebruiken van boeken en schriften. Er hoeft dus geen laptop verplicht te worden aangeschaft. Op school kan er een laptop geleend worden om te werken aan een schoolopdracht.

Welke vakken biedt de school aan naast de wettelijk verplichte vakken?

In de onderbouw hebben alle leerlingen een uur muziek en een uur tekenen. Daarnaast kiest de leerling bij de aanmelding voor twee uur kunst of twee 2 uur sport. 

In de bovenbouw is er in de vrije ruimte keuze voor de volgende vakken waar (centraal) examen in wordt gedaan: muziek, tekenen, BSM (bewegen, sport en maatschappij), MAW (maatschappijwetenschappen) en bedrijfseconomie.