Ons onderwijs
Berkroden biedt de volgende
leerwegen aan:
• Gemengde/theoretische leerweg (gl/tl)
• Kader beroepsgerichte leerweg (kbl)
• Basis beroepsgerichte leerweg (bbl)
Je leert op Berkroden door te ontdekken, door te doen en door te ervaren. Naast theorie vinden wij juist ook de praktijk belangrijk. We hebben daar hele mooie praktijklokalen voor, maar gaan ook met jou op bezoek bij bedrijven.
Je kunt prima terecht op Berkroden met een bbl-lwoo, bbl, kbl, gl en tl-advies. In leerjaar 1 en 2 zit je in één van deze klassen: bbl-lwoo, bbl/kbl, kbl/gl of gl/tl. Aan het eind van leerjaar 2 krijg je een advies op welk niveau je verder gaat (bbl, kbl of gl / tl).
Op Berkroden bieden wij een gevarieerd lesprogramma. Je krijgt hier vakken als: Nederlands, Engels, Wiskunde, Science, Muziek, Mens en Maatschappij, Mens en Natuur en natuurlijk WereldPlan!
Wat is bbl (eventueel met leerweg ondersteuning)?
Bbl (basisberoepsgerichte leerweg)
De Basisberoepsgerichte leerweg (BBL) richt zich op praktische leerlingen die vooral leren door te doen. De nadruk ligt op het verwerven van beroepsgerichte vaardigheden, met minder theorie dan in de andere leerwegen. BBL bereidt leerlingen voor op de entreeopleiding (niveau 1) of een mbo-opleiding op niveau 2.
Met LWOO (Leerwegondersteunend onderwijs): Leerlingen kunnen, indien nodig, extra ondersteuning krijgen via LWOO. Ze krijgen bijvoorbeeld kleinere klassen en extra begeleiding.
Wat is kbl (kaderberoepsgerichte leerweg)?
Kbl (Kaderberoepsgerichte leerweg)
De Kaderberoepsgerichte leerweg (KBL) biedt een combinatie van theorie en praktijk. Leerlingen krijgen meer theoretische vakken dan in de BBL, maar ook praktijkgerichte lessen. Dit niveau is geschikt voor leerlingen die zowel praktisch als theoretisch willen leren en zich willen voorbereiden op een mbo-opleiding op niveau 3 of 4.
Wat is gl / tl (gemengde leerweg en theoretische leerweg)?
Gl/tl (Gemengde leerweg en Theoretische leerweg)
De Gemengde leerweg (GL) en Theoretische leerweg (TL) zijn de meest theoretische niveaus binnen het VMBO, vergelijkbaar met de vroegere MAVO. Wij bieden zes theorievakken én WereldPlan. De Gl / tl is geschikt voor leerlingen die theoretisch sterk zijn, maar ook een praktisch vak willen volgen. Het is een goede voorbereiding op zowel het mbo niveau 3 en 4 als de overstap naar de havo.
Meer weten wat onze gl / tl zo speciaal maakt klik dan hier.
Wat als ik een dubbel advies krijg (bijvoorbeeld kbl/tl)?
Wanneer uw kind een dubbel advies krijgt, zoals bijvoorbeeld kbl/tl (kaderberoepsgerichte leerweg en theoretische leerweg), dan wordt hij of zij in een klas geplaatst met andere kinderen van ongeveer hetzelfde niveau. Bij ons krijgt de leerling dan les op het hoogste niveau van het advies. Dit doen we omdat we geloven in het bieden van kansen.
Na twee schooljaren wordt het definitieve niveau vastgesteld, zodat uw kind precies weet welke leerweg het beste bij hem of haar past.
Schoolprofiel
Volg D&P op jouw eigen niveau, met je eigen leeroute
Op onze school volg je het profiel Dienstverlening & Producten (D&P). Hiermee krijg je een brede oriëntatie op vervolgopleidingen en beroepen op het gebied van voeding & gastvrijheid, economie, techniek, ICT, zorg en welzijn. Ons WereldPlan maakt jouw opleiding extra leuk, want je kiest heel veel vakken zélf.
Kijk het volgende filmpje om een goed beeld te krijgen van het profiel D & P.
Kies je eigen WereldPlan
Leerjaar 1 en 2 staan in het teken van oriënteren: je maakt kennis met heel veel verschillende theorie- en praktijkvakken en ontdekt wat je leuk vindt, waar je goed in bent en welk niveau bij jou past. Theorievakken zijn bijvoorbeeld Nederlands, Engels, wiskunde, economie en science. Je krijgt ook o.a. muzieklessen, lichamelijke opvoeding en beeldende vorming. Aan het eind van leerjaar 2 kies je in welk WereldPlan je verder gaat en welk vakkenpakket je kiest voor de theorievakken.
Je kan kiezen uit WereldPlannen in de:
- Techniek
- Voeding en gastvrijheid
- Zorg en welzijn
- Sport, beveiliging en veiligheid
- Robotica en ICT
- Multimedia
- Ondernemen
Tijdens de WereldPlan-uren in de onderbouw ben je praktisch bezig. Je maakt kennis met beroepsmogelijkheden en ontdekt en ontwikkelt je talenten. Je bezoekt bedrijven, mbo-opleidingen, je gaat op excursies en doet mee met de techniekweek. Na elk Plan heb je een gesprek en ga je terugkijken: wat vond je leuk en waar was je goed in? Zo leer je wat bij je past en wat niet.
In leerjaar 3 heb je een WereldPlan gekozen waar je je verder in wilt ontwikkelen. Daarnaast ga je op stage. Je leert dan allerlei beroepsvaardigheden, zoals een professionele houding, omgangsvormen en samenwerken.
Misschien ga je je in leerjaar 4 verder verdiepen in hetzelfde WereldPlan als leerjaar 3. Of kies je ervoor om over te stappen naar een ander WereldPlan? De nadruk ligt in leerjaar 4 op het kiezen van een vervolgopleiding.
Gl/tl niveau én praktisch bezig zijn
Gl/tl op Berkroden. Je hebt zes theorievakken én WereldPlan. Binnen elk Plan ben je praktisch bezig. Je ontdekt en ontwikkelt je talenten en maakt kennis met veel beroepsmogelijkheden.
Na Berkroden kun je probleemloos doorstromen op het MBO of de Havo.